Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de ambassade ‘nog niet’ gesloten is. Berlijn wou niet meedelen, hoeveel diplomaten het land uit zijn gebracht. De ambassade was al langer minimaal bezet. De Nederlandse ambassade in Libië riep zondag zo’n 70 Nederlanders dringend op om het land te verlaten wegens het toenemende geweld. Buitenlandse Zaken vraagt Belgen die momenteel in Libië zijn het land onmiddelijk te verlaten. Alle verplaatsingen via de weg naar de buurlanden worden daarbij afgeraden.
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs zei zondag dat al wie nog in Libië is, zo snel mogelijk contact moet opnemen met de ambassade in Tripoli. Als reden voor de oproep het land te verlaten, wordt de verslechterde veiligheidssituatie genoemd. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dan dat het land moet gemeden worden tot de situatie opnieuw genormaliseerd is.
Dodelijkste geweld sinds 2011
De Italiaanse regering bracht de afgelopen dagen meer dan honderd landgenoten in veiligheid. Ze zijn met konvooien naar Tunesië gegaan, vanwaar ze met het vliegtuig naar Italië terugkeren.
Thailand beval maandag om in totaal 1.500 landgenoten uit Libië te halen. Volgens de staatstelevisie reizen ook zij via Tunesië terug naar huis.
In Libië zijn de voorbije twee weken al zeker 97 doden gevallen en vierhonderd mensen gewond geraakt bij gevechten tussen rivaliserende milities. Sinds 13 juli proberen de milities de luchthaven van Tripoli onder controle krijgen. De Libische regering waarschuwde dit weekend voor het ‘uiteenvallen van het land’.
Libië kampt momenteel met het dodelijkste geweld sinds 2011, toen het regime van dictator Moammar Kadhafi ten val werd gebracht. Sindsdien kent het land geen centraal gezag-meer.
Maak jouw eigen website met JouwWeb