Assange verlaat binnenkort Ecuadoraanse ambassade

 

 De Wikileaks-klokkenluider Julian Assange, die al meer dan twee jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft, zal die plek binnenkort verlaten. Dat kondigde hij zelf aan op een persconferentie. Een precies tijdstip of plan vermeldde hij niet.

Verscheidene media speculeerden eerder al dat Assange zich zou overgeven omwille van zijn slechte gezondheid. Tijdens een persconferentie in de ambassade van Ecuador in Londen heeft de WikiLeaks-oprichter bevestigd de ambassade "binnenkort te zullen verlaten, maar misschien niet om de redenen die aangehaald worden in de pers".

Assange gaf geen verdere details over het waarom of wanneer en verrassend genoeg werd hem niet gevraagd wat hij bedoelde met "binnenkort". Ook over zijn gezondheid bleef hij vaag: zijn opsluiting eist een hoge tol en is slecht voor zijn gezondheid; hij heeft slechts een uur beweging per dag.

Verkrachting
Geflankeerd door de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino zei de 43-jarige Australiër dat het al vier jaar geleden is dat hij voor het eerst in Groot-Brittannië is opgepakt, zonder aanklacht in dat land en in Zweden. Twee jaar lang geniet hij reeds diplomatiek asiel vanwege Quito, wat een "correct standpunt" is, zo zei de klokkenluider.

Assange benadrukte dat "dikwijls verkeerd is bericht dat vrouwen in Zweden me hebben beschuldigd van de ernstige misdaad van verkrachting. Dat is onjuist. Geen enkele vrouw heeft dat gedaan".

Assange benadrukte dat hij op geen enkel moment veroordeeld is in het Verenigd Koninkrijk of Zweden. De reden van zijn asiel is het gerechtelijke onderzoek door de Amerikaanse justitie. Hij vreest vooral door de Zweedse autoriteiten overgeleverd te worden aan de VS, omdat hij met Wikileaks geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.

Mensenrechten
"Hoe is het mogelijk dat een zulke situatie ontstaat in Europa?", vroeg Assange. "Europa hoort een plaats te zijn waar de mensenrechten aanvaard worden. Hoe kan het dat iemand vastgehouden wordt terwijl de Amerikaanse overheid een zaak tegen hem opbouwt?"

Hij verwees tijdens de persconferentie naar de steun die hij gekregen heeft van mensenrechtenorganisaties in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo heeft Human Rights Watch de VS verzocht het onderzoek naar hem stop te zetten.

"Campagne voeren"
Bij aanvang van de persconferentie legde minister Patino een verklaring af, waarin hij zei dat de ambassade Assange bescherming zou blijven bieden. "We blijven beschikbaar om te praten met Zweden en het Verenigd Koninkrijk om deze impasse op te lossen."

De twee jaar dat Assange zich als politiek vluchteling in de ambassade bevindt, is een periode van "grote onzekerheid en gebrek aan legale bescherming voor iedereen", klonk het. "Deze situatie moet tot een einde komen. Het is tijd om Julian Assange te bevrijden en zijn mensenrechten te herstellen." Patino riep de internationale gemeenschap en vooral journalisten op campagne te voeren voor de rechten van Assange.

De krant The Guardian sprak met Per Samuelson, advocaat van Assange. Hij zei geen verdere details te kunnen geven over wanneer de klokkenluider de ambassade zou verlaten. Zeer binnenkort gaat hij in beroep tegen het besluit van een Zweedse rechtbank om hem in hechtenis te houden. Volgens de advocaat is de kans groot dat die beslissing teniet gedaan wordt. "Assange heeft het recht aan zijn zijde. Het is niet juist om hem in deze situatie in hechtenis te houden." 

Lees ook 

HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?
========================

 

Australische senator wil raketten op China richten

Senator Jacqui Lambie is een voormalige beroepsmilitair. © afp.

De nieuwe Australische senator Jacqui Lambie heeft de Australische regering opgeroepen raketten aan te kopen en het defensiebudget te verdubbelen met het oog op een mogelijke invasie door "een anti-democratische wereldmacht".

Lambie, een voormalige beroepsmilitair, verklaarde op de radio dat de voorgaande Australische regeringen er niet in geslaagd zijn het land te beschermen tegen de dreigingen van landen als China.

"We moeten verhinderen dat onze kleinkinderen, in het geval van een invasie, slaven worden van een agressieve of anti-democratische macht", voegde ze er aan toe.

Volgens Lambie vormt "de Chinese communistische regering een dreiging voor Australië en kan dat laatste land niet rekenen op traditionele bondgenoten zoals de VS om zich bij een invasie te verdedigen.

"We hebben raketten én raketafweersystemen nodig", meent Lambie. 

Lees ook 

============

IS bedreigt VS in videoboodschap

video:  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1996401/2014/08/19/IS-bedreigt-VS-in-videoboodschap.dhtml

De Islamitische Staat (IS) dreigt Amerikaanse doelen "waar dan ook" aan te vallen, als Amerikaanse luchtaanvallen IS'ers raken, aldus een video.

De Islamitische Staat, IS, heeft een videoboodschap de wereld ingestuurd waarin het de Verenigde Staten bedreigt. De VS heeft recent verschillende luchtaanvallen uitgevoerd in delen van Irak, die de IS had veroverd. De IS waarschuwt de VS nu dat het eender waar Amerikanen zal aanvallen, als één van die luchtaanvallen militanten van de Islamitische Staat raakt.

In het filmpje verschijnt de Amerikaanse vlag met daarbij de tekst "We will drown all of you in blood", ofwel "We zullen jullie allemaal in bloed verdrinken". Verder is er een foto van een Amerikaan te zien die tijdens de bezetting van Irak werd onthoofd en slacht-offers van sluipschutters. De Islamitische Staat legde de focus tot nu toe op het veroveren van land in Irak en Syrië voor hun zelf uitgeroepen kalifaat. Nooit eerder hebben ze Westerse doelen bedreigd. 

Lees ook 

Amerikanen behandeld met geheim serum tegen ebola

Virus inmiddels ook al in Nigeria

In Afrika is desinfectie het enige wapen © anp.

Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven. De ampullen zijn volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN vorige week naar Liberia gevlogen om daar de twee Amerikanen te behandelen. © getty.

 © ap.

 © getty.

 © photo news.

 © ap.

Een functionaris van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Volksgezondheid zou contact hebben gelegd met Samaritan's Purse, de organisatie waarvoor de twee werken. Het instituut bood de experimentele behandeling aan om dokter Kent Brantly en Nancy Writebol te behandelen. Het serum komt van Mapp Biopharmaceuticals Inc. en zou nog niet op mensen zijn uitgeprobeerd. Wel is het met succes getest op een kleine groep apen.

Bovenstaand doet de filmkenner wellicht denken aan de film Outbreak uit 1995. In deze film wordt het ebola-virus 'motaba' genoemd. Ook daarin hadden de Amerikanen een mysterieus serum 9 (E-1101) ontwikkeld tegen het virus.

"Bemoedigend"
Volgens de eerste berichten is de toestand van Brantly serieus verbeterd. "Na een uur werkte het al, miraculeus", aldus een van de dokters. "Dat is bemoedigend", vindt ook de directeur van de Amerikaanse epidemiologische dienst CDC, Tom Frieden. Het UZ Emory in Atlanta, waar hij momenteel behandeld wordt, wil voorlopig geen commentaar kwijt. Bij Writebol ging het pas de goede richting uit na een tweede dosis. Zij zal allicht morgen overgebracht worden naar de Verenigde Staten.

Frieden toont zich strijdlustig. "We weten nu hoe we ebola kunnen stoppen", zei hij. "De uitbraak is momenteel buiten controle geraakt, maar we kennen nu de methodes hoe we de epidemie moeten bestrijden en de tests zijn positief." De komende dertig dagen zullen in totaal nog vijftig Amerikaanse experten naar West-Afrika gestuurd worden.

Lees ook

 © epa.

Ook in Nigeria
Het ebolavirus heeft inmiddels ook Nigeria bereikt. Een arts, die een onlangs in Lagos overleden vliegtuigpassagier uit Liberia had behandeld, is met het virus besmet. Twee andere mensen die contact hadden met de man en in een isolatieruimte liggen, vertonen eveneens de symptomen.

In totaal bevinden zich nu acht Nigerianen in quarantaine, meer dan 60 anderen worden geobserveerd. Lagos is een megametropool met ongeveer tien miljoen inwoners, Nigeria het dichtstbevolkte land van Afrika. Ebola eiste in West-Afrika inmiddels minstens 826 mensenlevens. De voorbije twee dagen zijn er 58 nieuwe doden gevallen: 46 in Liberia, negen in Sierra Leone en drie in Guinee. Volgens die cijfers kan de epidemie zich ongeremd voortzetten.

bron  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland